ГЪВКАВОСТ НА УМА

Този теоретичен раздел трябва да Ви помогне да осъзнаете, че е възможно да запазите бистър и остър ум през целия си живот. Подчертава се колко е важно да се постигне това.

Учените твърдяха, че мозъчните клетки умират с възрастта, което води до стареене. Сега се счита, че при нормални условия, мозъчните клетки не умират. Изгелжда, че мозъкът може да запази способностите си през целия ни живот. Имаме избор: можем да убием значителен брой мозъчни клетки с наркотични вещества (законни, включително алкохол, или незаконни), или като приемаме неподходящи храни. Но ако водим здравословен начин на живот и поддържаме активни мисловни процеси, мозъкът ни би трябвало да издържи поне толкова дълго, колкото и тялото ни.

Има поговорка: "Не можеш да научиш старо куче на нови номера" - е, това не е напълно вярно. Науката в момента доказва, че човешкият мозък може да учи нови неща докато станем на около деветдесет години и дори тогава можем да се конкурираме с по-младите. Паметта също не е задължително да се влоши с възрастта. Единственото нещо е, че с възрастта все повече неща трябва да се помнят (и разбира се, да се забравят).

Между другото, забравянето е също толкова важно, колкото и запаметяването. Правим го непрекъснато. Това е начин да "почистим", да се отървем от умствения "боклук". Много от нещата, които ежедневно възприемаме няма да ни послужат. Има и други, които всички бихме предпочели да забравим.

Ясно е, че упражняването на мозъка определя крайният резултат. Може да бъде илюстрирано със следната история за известен голф-играч: Веднъж, при игра на голф, ударът изпраща топката в пясъчна дюна близо до затревеното игрово поле, като всички шансове за победа изглеждат загубени. Но следващият удар бил толкова добър, че извадил топката от пясъка и я пратил директно в дупката. Зрителите били впечатлени, "Какъв късмет!" - викали те. Играчът се обърнал към тях и казал, "Наистина е странно. Колкото повече се упражнявам, все по-голям късметлия ставам".

Същото се отнася и до гъвкавостта на нашия ум. Той ще бъде в добра форма, ако поддържаме активна мозъчна дейност. Ако учим непрестанно нови неща, можем да успеем да постигнем това.

Подгответе се за света, така както атлетите за състезание; полирайте ума и маниерите си, за да им предадете необходимата гъвкавост; само сила и издръжливост не вършат работа.

Графът на Честърфийлд

Наръчник на компетенцията “Гъвкавост” 8

По отношение на нашият мозък, всички имаме големи резерви от неизползвани способности, таланти и умения. Учени и философи (като Леонардо да Винчи или Алберт Айнщайн) са постигнали забележителни резултати, не защото са били родени с изключителни умове, а защото са имали много по-развито умение да използват способностите на умовете си.

С раждането си разполагаме с всичките си мозъчни клетки. При стареене, те умират, но като вземем предвид големия брой неврони, тази загуба няма съществен ефект върху интелекта. Мозъкът никога не губи способността си да учи. Това, което има значение не е борят на невроните, а общият брой връзки, които мозъчните клетки могат да създадат.

Има определен брой фактори, които ни помагат да поддържаме и подобряваме мозъчната активност, а умствената работа е сред най-важните. Ако подхранваме мозъка си с нова информация, или му възлагаме нови задачи за решаване, активираме и заздравяваме невронните връзки. Същото се отнася и до физическото ни състояние. То кореспондира със съответното физическо натоварване и движение. Така нареченият брейн-джогиннг, включен в това обучение, е един от начините за развиване на умствените способности по забавен начин.