ПСИХИЧЕСКИ ЗАДРЪЖКИ

Какво може да обърка живота ни и как да се справим в сложни ситуации.

Всеки един от нас може да израства и да се развива. Защо, тогава, има хора, които чувстват, че не са се справили с нещата, не са показали на какво са способни, или не са доволни от живота си? Отговорите често се крият в дълбоко вкорененото безпокойство и отрицателни чувства на тези нещастни хора. Тяхното пътуване към бъдещо развитие и върхови постижения, често се препятства от психическо затормозяване.

Такова затормозяване може да е свързано с притеснението от провал. Много хора неправилно виждат провала като знак за тяхната собствена неадекватност. Когато такива ситуации се повторят, те се отказват, страхуват се от риска, опитват се да избегнат нови задачи и се страхуват от тях. Но такова поведение означава, че пътят напред е затворен. Важно е да виждате всеки провал като възможност да определите какво трябва да избягвате следващия път. Всички сме чували, че се учим от грешките си. Провалът не

Наръчник на компетенцията “Гъвкавост” 11

трябва да заема основна част при самооценка. На всеки се случва понякога да не успее - това е нормално. Но най-успешните хора са онези, които се учат от грешките и неуспешните си опити. Важно е нещата да не се вземат твърде лично.

Друга психическа задръжка е това, че понякога при взаимодействие с други сме "меки", а те - по-силни, доминантни или самоуверени. Опитайте се да осмислите тези ситуации, да ги анализирате и да се подготвите психически за тях, така, че следващият път да отстоите позицията си. Важно е да можете 'да се продадете'. Ако по природа сте отстъпчиви, можете да се научите да отстоявате позиция. То е същото, като да се учите да карате кола, или да свирите на китара. Това трябва да го проумеят особено тези, които считат, че нищо не може да се направи за да преодолеят тази си слабост.

Друга често срещана психическа задръжка е песимистичния възглед, негативното възприемане на света около нас и на собствения си живот. Хората, които мислят по този начин, често стават жертва на лошите си очаквания. Например, ако си търсите работа и сте убедени, че въпреки всичко няма да си намерите. По време на интервюто ше реагирате по такъв начин, че резултатът ще бъде отрицателен. Особено ако се държите като незаинтересована, слаба или безполезна личност. Не се изненадвайте тогава, че очакванията Ви са се сбъднали. Този подход може да Ви въвлече в спиралата надолу, където нищо никога не сработва и не се получава. Единственото решение да обърнете спиралата, да насочите мислите си към позитивни нива, така че всичко да започне да работи в обратна посока. Позитивното мислене означава да вярвате, че успехът е постижим. Само това увеличава шансовете за успех и Ви позволява да видите преживяванията и опита си като полезен източник на знания. Гъвкавостта се отнася и до това.